Книгата на Наско Атанасов Моите учители“представя срещите и разговорите на Наско Атанасов

...
Книгата на Наско Атанасов Моите учители“представя срещите и разговорите на Наско Атанасов
Коментари Харесай

Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Книгата на Наско Атанасов „ Моите учители “представя срещите и диалозите на Наско Атанасов с Махариши Свами Дев Мурти, Атарам, Харидживан, Виктор Востоков, Сяолан Джао, Елисавета Логинова, Мирзакарим Норбеков, Сергей Лазарев, Гал Сасон, Олег Черне, Хорхе Луис Делгадо и още доста други, като обрисува един самобитен нравствен „ атлас “ на обичаи и хрумвания за изкуството да живееш.Книгата  може да закупите ТУК. 
Има хора, които като че ли са отвън времето. Носят у себе си нещо постоянно, непроменимо, извънредно и в това време напълно естествено и нормално. Като планините, моретата, океаните, като вятъра или мълчанието. Макар да не са в благозвучие с днешния ден, като че ли не може без тях. Защото носят у себе си безконечните истини, на които към момента се крепи, въпреки и да ги подценява, актуалният свят. Те ни връщат към изконни устои и обичаи на съществуването и ни карат да се замислим накъде вървим и къде ще стигнем. Карат ни да се замислим дали сме върхът на цивилизацията, или предвестници на края є. Тези хора ни трансформират, връщат ни към изворите на живота.
Имах шанса да срещна един подобен човек - Махариши Свами Дев Мурти, преподавател, основател на неповторима йога система с дълбоки корени в античните хималайски ведически обичаи. Неговият позив към днешния свят може да се дефинира накратко по този начин - хора, спрете да убивате себе си и ближните си с пагубния метод на живот, който водите. Спрете се, помислете от кое място идвате, къде сте и накъде отивате. Върнете здравето си, върнете фамилните полезности, помагайте на ближните си, учете се от природата и от животните, а не ги яжте и убивайте, не се въоръжавайте, не воювайте.
Тогава, в далечната 1969 година, в средата на соцвремето в България, неговите поуки звучаха в цялостен контрастност с всичко, което ни набиваха в съзнанието. В цялостен контрастност със заобикалящата среда бе и неговата атлетична фигура, облечена в оранжева тога, дългата прошарена коса и брада, лъвската походка и неотразимата усмивка. Когато го видеха по софийските улици, множеството хора спираха, някои замръзваха в неразбиране, а други се усмихваха и му махаха с ръка, тъй като бяха гледали демонстрациите му в цирка или бяха слушали лекциите му по йога. Тогава циркът бе единственият път, по който йога влизаше в България. И учители като Свами Дев Мурти го използваха, с цел да привлекат вниманието върху античното познание за живота. А демонстрациите му бяха повече от впечатляващи. Събитията към идването на Свами Дев Мурти у нас по този начин се развиха, че той остана в България цели две години. За това време доста хора трансформираха живота си и усъвършенстваха здравето си с неговата изключителна система от извършения, други бяха излекувани от тежки хронични премеждия с лечителските му умения, почерпени от индийската традиция.
***
Свами Дев Мурти бе огромен врач и ценител на античната индийска система за здраве и медицина аюрведа. Той използваше методите є в рекомендациите и лечебната си процедура.
Аюрведа е антична система за естествена медицина, която необятно се практикува в Индия. На санскрит аюрведа значи „ просвета за живота “. Тя търси аргументите на заболяванията и лекува индивида, като ги отстранява. Знанието на аюрведа се е препредавало устно от мъдреците в Индия на техните възпитаници. По-късно е записано в няколко антични текста отпреди хиляди години. Тези текстове в детайли разказват въздействието на петте детайла, намиращи се в галактическата система - земя, вода, въздух, огън, пространство (акаша), върху нашата самостоятелна система.
***
Свами Дев Мурти е основал няколко елементарни правила, които могат да ни оказват помощ да водим здравословен и дълъг живот:
1. Винаги бъди радостен. Не раздувай неприятностите, а осъзнавай, че всичко се случва като резултат от закона за кармата. Миналото са семената, а настоящето и бъдещото са плодовете. Доказано е, че в случай че си кажем, изключително в неприятно за нас време или при пробуждане, че ще сме по-здрави по Божия благосклонност, ние ще се излекуваме от множеството заболявания. Смейте се колкото можете повече, тъй като това раздрусва дробовете, въздейства на кръвообращението и подтиква цялото тяло.
2. Всичко допълнително е неприятно. Бъдете умерени във всичко, изключително в яденето и пиенето. Прекаляването със секса постоянно води до туберкулоза.
3. Физическите извършения са доста значими. Йога упражненията, изключително за гръбначния дирек, са от изключителна полезност за поддържане на здравето, тъй като подтикват цялото тяло. Когато не ги вършиме, свикнете да ходите постоянно пешком на чист въздух.
4. Чистият въздух е доста нужен. Една утринна разходка ще ви убеди в това. Когато си лягате да спите, не затваряйте прозорците или вратите на спалнята, изключително зимата. И в никакъв случай не спете покрай огън от дървени въглища. Не покривайте лицето си по време на сън.
5. Вода и храна. Чистата вода е друга нужда и човек би трябвало да пие най-малко 3 или 4 чаши дневно. Не пийте доста студена вода, тъй като намалява температурата на стомаха и доста поврежда храносмилането. По същата причина би трябвало да се заобикаля използването на лед, като единствено лятото може малко да се постави за изстудяване във водата, по-добре да се пие вода на огромни глътки. Трябва да се пие постепенно. Вода не би трябвало да се пие по време на ястие, а най-малко два часа по-късно. Трябва да се заобикалят газирани питиета, защото не са естествени и вкарват въглероден двуокис в цялото тяло. Млякото е доста положително и почиства cтомaxa, само че би трябвало да не се пие нощем, тъй като тялото би трябвало да почива, добре е да се пийне малко вода преди лягане, с цел да имаме сутринта естествени позиви за изхождане. Повечето заболявания идват от преяждане и от неправилна храна и комбинации при готвене. Храната би трябвало да е чиста и е по-добре да ядем малко по-малко, в сравнение с малко повече.
6. Почивка. Тялото се нуждае от отмора и можем да му я дадем, като легнем по тил със затворени очи (за предпочитане да създадем шавасана).
7. Сън. Винаги спете на лявата страна, защото това защищава сърцето да стане мързеливо и резервира множеството телесна топлота. Преди лягане е добре да си измием лицето, ръцете и краката и да заобикаляме да спим денем, тъй като това нарушава нощния сън. Кратка сънливост е потребна, когато човек е изтощен от работа. Не бива да забравяме преди сън да отидем по дребна потребност.
8. Масажи. Един път седмично масажирайте тялото, тъй като това носи здраве и жизнеспособност. В този ден може да не вършиме йога извършения. Масажирайте тялото на части. Използвайте синапово или сусамово масло и го втривайте добре. Масажирайте с ръцете мощно, само че постепенно. Ако е допустимо, лятото се масажирайте на сянка, а зимата - на слънце.
9. Гладуване. Веднъж седмично или на две седмици е добре да гладувате, тъй като това прочиства цялата система и изгаря токсините. Ако ви е мъчно да гладувате 24 часа, то може да закусите и да не ястие нищо повече след 11 часђ сутринта с изключение на да пиете вода. Ако и това ви е мъчно, то пропуснете вечерята. Ако не дадете на стомаха отмора непринудено, той си взема, като предизвиква заболявания. Ако имате някакви усложнения със стомаха, пропуснете едно или две хранения.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР